Demens rammer ferdigheter og språk, ikke følelsene

Tenk deg at ved siden av deg sitter moren din. Hun spør hvem du er. Du vet hun spør etter deg når du ikke er der. Og når du er der, kjenner hun deg ikke igjen. Men vi kan godt snu det. Ved siden av deg sitter en dame du aldri har sett. Hun sier hun er datteren din.

Begrepet dement betyr: «uten sinn» eller «uten forstand». De som har demens har like mye sinn som deg og meg. De sanser og opplever. Demens rammer ferdigheter og språk, ikke følelsene. Følelser er det siste som forsvinner hos personer med demens. Hjertet er like helt. Selv om hjertet kanskje virker lukket, kan man lete etter veier å åpne det igjen.

Demensrammede er helt avhengig av måten de blir møtt på. Sånn er det for Victoria også, i boka Gryende hvitt. Når sorgen over ektemannen ruller innover henne, og den unge hjelperen anerkjenner sorgen, og samtidig passer på at hun ikke blir i den, men lar sorgen bevege seg videre. Da hjelpes Victoria gjennom de vonde følelsene. Men når det er mye uro rundt henne, forplanter denne uroen innover henne og hun blir redd. Og Victoria mister seg selv.

Å være et menneske i møte med et annet menneske – hvorfor er det så vanskelig med mennesker med en demenssykdom?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *